Any types of indoor plant you visit at home should be taken care of and be aware of what common problems the plant may face.
- Yellow leaves
- Leaf spots
- Root rot
- Humidity
- Temperature changes
- Overwatering
- Under-watering
- Drooping leaves
- Fungal infection
- Curling leaves
Most common problem of indoor plant with solution
Here I have shared some of the problems that will save your plant from this problem.
1. Yellow leaves is common problem of indoor plant

The most common problem is yellow leaves of your plant. When your plant getting too much water or too little water then its turn into yellow. Another way to the leaf loses its chlorophyll, the plant abandons it and begins to absorb leftover nutrients from the leaf. Nitrogen deficiency causes a more general yellowing. The lower leaves will turn yellow and drop off.
Solution: Trim the yellow leaves and produce a healthy leaves to grow your plant. Otherwise, repot to bigger containers and provide fresh potting soil which contains nutrients and organic matter.
2. Leaf spots is common problem of indoor plant

Leaf spot is the symptom of fungal infection, it can be caused by environmental factors like toxicity. Due to chlorosis which is a repression of chlorophyll development. Spots due to fungal disease may have soft, wet-looking centers or signs of fuzzy fungal growth. A typical leaf spot is turn into brown, black or reddish centre and dark margin.
Solution: The plant should be placed in such a place that it will not be overcrowded. Remove the infected leaves and dead twigs. Avoid over watering and water early in the day so the leaves can dry before nightfall.
3. Root rot is common problem of indoor plant

If there is any problem with the plant, first of all we check the plant root. Root bound is happens when the plant is shifted to a container. It happens when the shift time routes become tangled. As a result, water does not reach the plant roots properly, so the plant leaves turn yellow due to stress.
Solution: You can use a larger container and also be careful to shift time roots do not get tangled. The new pot should be fresh, well draining soil and roots should be placed carefully.The remedy for a rootbound plant is easy. Simply replant it in a bigger pot that has ample space for the roots to grow.
4. Humidity

When your plant getting excessive amount of humidity, it can cause fungal infection on the plant. It can also cause yellow leaves, as too much water vapour and soil moist. High humidity can encourage the growth of fungal and bacterial diseases. Another way, it can suffer curling leaves and brown edges due to lack of humidity.
Solution: The way to avoid this humidity problem is to use a humidifier at home. Increase humidity by placing a tray of water near the plants. If you want to reduce humidity then produce your plant proper watering and adequate plant placing, well draining soil.
5. Temperature changes

All indoor plant has an ideal temperature between 65-80 degree Fahrenheit. Temperature more or less than this is harmful for the plant.The plant becomes dry and the green leaves turn yellow. Don’t feed fertiliser during the winter that’s harmful for the plant.
Solution: To maintain the proper temperature as a result,the plant will grow healthy. If the temperature drops, keep the plant close to the window so that the plant is fine. If the temperature rises, the plant needs to be kept in a shaded area
6. Overwatering

The yellow leaves that indicate your plant is being over watering. If the your plant receives too much water, its leaves look droopy and yellow. Water is added to the soil when the plant is already waterlogged. The roots will rot and plant can’t survive for long in saturated soil.
If your plant’s roots begin to rot, the water and nutrients needed by the plant to survive will not reach the plant’s leaves.
Solution: This causes the leaves to shrivel up to retain water. To avoid these problems, you should place the plant in a place where the drainage hole will be good so that even if you overwater, the excess water will escape through that hole.
7. Under-watering

When your plant doesn’t get enough water, common signs include drooping leaves, dry and crispy foliage. Under-watering is the most common problem the leaves turning yellow. This plant needs water when the soil is dry. But soil is very dry then underwatering is likely the problem. Keep in mind that if water is not given for a long time, the roots of the plant will dry up. So understanding the under-watering problem, if you water it every day, the problem will not be solved.
Solution: Keep in mind that if water is not given for a long time, the roots of the plant will dry up. So understanding the under-watering problem, if you water it every day, the problem will not be solved. To avoid this problem, water the plants for several hours so that they do not yellow leaves, try checking the roots to ensure they are still healthy.
8. Drooping leaves

Nutrient deficiency in soil can cause to drooping leaves. This plant does not need much fertiliser just feed your plant balance fertiliser during the growing season. If you use wrong type of soil mix then your plant face this problem. The inorganic materials will provide poor space and drainage.
Solution: Container size and drainage are important for growing this plant. If the plant grows in a small space, the roots overlap with each other, so the plant does not get proper nutrients, resulting in drooping of the leaves.
9. Fungal infections

Another common problem is pest attacks like spider mites, mealybugs are pesticides. It is important when applying the pesticides, to carefully read the instructions on the pesticide packets and only apply the infected area. This plant gets too much pesticide by mistake then the plant will be damaged and turned into yellow colour.
Solution: Do not use a spray of soapy water to wipe the leaves of the plant. Wipe gently with alcohol in a soft cloth. This way we get rid of this pest and disease.
10. Curling leaves

Curly leaves can indicate fertiliser burn which occurs when the fertiliser build up of nutrients in the soils. Excessive fertiliser is toxic to the root damage and also leaves curling. Remember to avoid fertilizing in winter. During the growing season like Spring and Summer, feed your plant every 2 to 3 weeks with a water soluble balanced fertilizer diluted to half strength.
Solution: If you used powdered fertilisers then you want to flush the soil with distilled water. It will help to move the fertilizer away from the plant’s root system.
Conclusion
In my opinion the points I have discussed in the article are yellow leaves, leaf spots, root rot and humidity etc. I saved my plant by solve these problems, hope it helps you and grow a healthy plant.
